Gyűjtemény

Written By: admin

Szépirodalom

Az olvasók igényeihez igazodva gyűjtjük a szépirodalmi műveket. Gyűjteményünkben különböző szinteken megtalálható a klasszikus hazai és külföldi szépirodalom, a mai magyar irodalom, a külföldi modern széppróza, vers, dráma, az értékes és egyben szórakoztató irodalom, és – az olvasói igényekhez igazodva – a kevésbé értékes szórakoztató művek (krimi, fantasztikus irodalom).

Szakirodalom

A tanulás és önképzés támogatását fontos feladatunknak tartjuk. Ehhez szak- és ismeretterjesztő irodalom szükséges. Kiemelten gyűjtjük az irodalomtörténet és irodalomtudomány, valamint a történelem témakörébe tartozó műveket. Tanulás és ismeretszerzés céljából szerezzük be a filozófia, pszichológia, vallás, jogtudomány, pedagógia, közgazdaságtudomány, környezetvédelem, matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, és a művészetek legfontosabb összefoglaló ismeretterjesztő műveit, kézikönyveit, valamint szaklexikonokat. Az ismeretterjesztés és a hobbitevékenységek segítéséhez gyűjtjük az egészségügy, kertészkedés, technika, számítástechnika területéről a lexikonok és összefoglaló művek mellett a gyakorlati tennivalókat ismertető kiadványokat is.

Kézikönyvtár

Az olvasók helyben történő tájékoztatását szolgáló elkülönített állományrész. A helyben használható könyvek tartalmazzák a legfontosabb név- és címadattárakat, atlaszokat, szótárakat, szaklexikonokat, enciklopédiákat, jogszabálygyűjteményeket, bibliográfiákat, és a különböző tudományágak összefoglaló kézikönyveit.

Egyéb gyűjtemények

Idegen nyelvű gyűjtemény:
Nagyrészt német és angol nyelvű irodalmat tartalmazó gyűjtemény. Jelentős a gyermek- és ifjúsági könyvek száma.

Európai uniós gyűjtemény

2000 után létrehozott, a Külügyminisztérium anyagi segítségével kialakított gyűjtemény, melynek nagy része kölcsönözhető, kisebb része helyben használható. A gyűjtemény főként az Európai Unióról szóló ismertetéseket, joganyagokat, és hazánk uniós kapcsolatát taglaló könyveket tartalmaz.

Tudta Ön, hogy könyvtárunkban a helyi képviselőtestületi ülések anyagait is megtalálhatja ?