Gyermekkönyvtár

Written By: admin

Köszöntünk a Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában,

ez az a hely, ahol

 • több mint tízezer könyv közül válogathatsz az érdeklődésednek megfelelően,
 • keresgélhetsz a hagyományos katalógusban, vagy akár interneten az elektronikus felületünkön,
 • ha nem találsz kedvedre valót, segítünk valami érdekeset ajánlani,
 • a helyben olvasás mellett kölcsönözhetsz könyvet, újságot, zenét és filmet,
 • segítséget kérhetsz iskolai feladatok, vetélkedők megoldásához,
 • szórakoztató rendezvényeken, foglalkozásokon vehetsz részt,
 • és még sok más érdekesség vár rád a Gyermekkönyvtárban


Hogy lehetsz tagja könyvtárunknak?

Ha még nem vagy 16 éves, akkor ingyenes iratkozhatsz be könyvtárunkba.

14 éves kor alatt a család egyik felnőtt tagjának anyagi felelősséget kell vállalnia érted, az ő írásos engedélye szükséges a beiratkozásodhoz.

A könyvtári tagságodról pedig igazolványt, azaz olvasójegyet kapsz.

A beiratkozástól számított 1 évig érvényes az olvasójegyed. Ha szeretnél nálunk olvasni és kölcsönözni, akkor az olvasójegyed évenként meg kell újítanod.

A könyvtárunk csak olvasójeggyel látogatható, ezért kérünk, hogy minden alkalommal hozd magaddal!

Miben segíthetünk Neked?

A kölcsönzői térben jelenleg kb. 10 ezernyi kötetből szabadon válogathatsz életkorodnak és ízlésednek megfelelően.

 • Verses-, képes- és meséskönyvek várják a legkisebbeket.
 • Ifjúsági-, történelmi regények, a klasszikus és a modern gyermekirodalom sikerkönyvei kínálják magukat a szórakozni vágyó olvasni tudó iskolásoknak.
 • A különböző tudományterületek iránt érdeklődő alsós tudóspalánták pedig megtalálhatják az ismeretterjesztő könyveket, míg a felsősök a sok fontos, alapos ismeretet nyújtó kiadványokban mélyülhetnek el.
 • Médiatárunkból hangzó dokumentumok (hanglemez, kazetta, CD), valamint videokazetta, DVD filmek kölcsönözhetők.

Kölcsönzés

A könyvtárból egyidejűleg maximum 12 könyveket 4 hétre kölcsönözhetsz ki. A könyvtári könyvek mások számára is érdekesek, fontosak, ezért a kölcsönzési határidőt be kell tartanod. Ha más olvasó nem jegyeztette elő a könyvet, amit még szeretnél még magadnál tartani – akár telefonon, akár személyesen, akár az interneten- kétszer meghosszabbíthatod a kölcsönzési határidőt. Ha a határidőt nem tartod be – késedelmi díjat kell fizetned! A hosszabbítást kényelmesen elvégezheted akár otthonról is, az ONLINE KATALÓGUS-on keresztül – egyszerűen csak gépeld be olvasójegyed vonalkódját, illetve jelszó gyanánt születési éved, hónapod, napod, szóköz és egyéb írásjelek nélkül.

Olvasóterem

Az itt található kézikönyveket helyben lehet használni kutatómunkához, böngészéshez, tanuláshoz. Azért nevezzük kézikönyveknek, mert mindig kéznél kell lenniük. Amire éppen kíváncsi vagy, azonnal utánanézhess bennük. Az olvasótermi könyveket csak zárástól nyitásig 1 napra kölcsönözheted.

Folyóiratok

A könyvek mellett gyermek és ifjúsági magazinokat és folyóiratokat is találsz a könyvtárban, amelyeket itt helyben olvashatsz.

Médiatár

Hangzó vagy audiovizuális dokumentumot, azaz hanglemezt, hangkazettát, CD-lemezt, videokazettát, DVD-lemezt a médiatárból kölcsönözhetsz. Egyidejűleg összesen 5 darabot 5 napra. Kérünk téged, hogy az ilyen dokumentumok kölcsönzésénél még fokozottabban figyeld a lejárati határidőt.

Fénymásolás

Ha olyan információra bukkantál, amit nem vihetsz haza, akkor – térítés ellenében – fénymásolatot kérhetsz róla a könyvtárostól.

Számítógép-használat

Információszerzés számítógép és Internet nélkül ma már elképzelhetetlen. A könyvtárban az Internet hozzáférés, a könyvtár elektronikus katalógusában való keresgélés az új technikákat megismerni vágyókat és abban már ügyes olvasókat is szolgálja.

Igény szerint és térítés ellenében nyomtathatsz is a számítógépen talált információból.

Foglalkozások

Mindig örömmel fogadjuk az óvodások, a napközis csoportok és az iskolai osztályok látogatását. A foglalkozásokon való részvétel ingyenes. A csoportokat előzetes bejelentkezés, megbeszélés alapján fogadunk.